BERGSTIGEN

En kulturminnes och naturstig – 6 km lång i Södra Ölands kulturarvsområde.

Kommer du från norr kan du börja vandringen vid Strömgatan/Strömmelns gård. Vandringsleden löper mellan de gamla bergsbrotten med öppna fältugnar som ligger på rad. Här finner du även en liten fågelsjö med ett rikt fågelliv. Ett eldorado för fågelskådare. Leden går vidare mot söder och ”Utsikten” med bänkar, bord och grillplats.

Vandringsleden fortsätter genom pildalen och vidare in i Hamneberget, den äldsta delen av industriminnesområdet. Här startadeLovers bruk med alunbrytning redan 1723. Kvar finns en vacker fristående kalkugn och en spännande grotta bla. 
Här passerar man även en vacker lastficka i sten som lockar fantasin. Linné besökte år 1741 området med sina elever. Du kan studera ”Linné-väggen” i närheten av den plats där Linné fick en sten på foten och fort avslutade sitt besök vid Lovers Bruk. Vandringen leder dej vidare mot Bergsbyggningen där områdets äldsta byggnad finns. Det är ett tunnbinderi som kan vara från 1700-talet. Vackert, men i dåligt skick.

Kalmarsund – Cementa – Navet

Nu är du inne på nuvarande industrins område. Cementa Heidelberg cement group tillverkar cement här såsom Cementa gjort sedan 1886. Se upp för tung trafik när du korsar industrivägen! Du har en strålande utsikt över Cementa, hamnen och Kalmarsund den följande kilometern.
Där passerar du även kunskapsplatsen Navet med information om sten, men även om bygdens historia. Vid kanten av stora rödfyrshögar finns parkeringsplats och även bord för pauser.

Södra Bruket – Geologisk trädgård

De stora husen längs allén byggdes i början av 1800-talet då Ölands alunbruk med den vackra skorstenen startade på denna plats. Många människor flyttade hit till Södra Bruket för att arbeta i den nya industrin. Här drivs idag turistverksamhet. Konstens Geologiska Trädgård får du inte missa att besöka!

Alvkälla – Albrunna – Stenbrotten

Leden går nu längs stranden ca 1 km genom rikblommande områden. På våren är här en mängd vit-blå och gulsippor. Albrunna by skall du passera för att komma upp på Alvaret. Vid ”Torget” finns en stätta som gör lätt att komma ut på alvarmarken. 
Det är ca 1km till det restaurerade gamla stenbrottet. Öster därom bryts all kalksten som används i dagens cementtillverkning. Det är en mäktig upplevelse att titta ut över den stora Gruvan.

Hembygdsföreningen arbetar tillsammans med Cementa för att ta fram en ny väg från Gruvan till samhället. I nuläget måste man gå samma väg tillbaka som man kom! Det är förbjudet att gå på eller korsa industrivägarna utanför de markerade övergångsställena!
På denna led så finns det ett 20-talet traditionella cacher och några Earthcacher. Här kommer  en länk till den första i leden.             

Bergstigens Vandringsled #1

 

En tanke på “BERGSTIGEN”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s